marți, 15 aprilie 2014

Emoţii pe muchie de... creion


Dacă eşti familiarizat cu tehnicile provocative experienţiale, ştii deja cât de multe lucruri poate descrie un creion, colorat sau nu, atunci când îl laşi să alerge liber pe o foaie şi reuşeşti să laşi jos unele din multele ziduri de raţionalitate şi raţionalizări. Ţi-ai imaginat, însă, vreodată că un creion ar putea fi investit cu emoţii, cu sentimente, că ar putea deveni pentru o vreme obiectivizarea propriei tale personalităţi cu toată simfonia de sentimente şi simţuri pe care o implică ea ? Recunosc că nici eu nu mă gândisem înainte de a participa la atelierul susţinut de Andra-Nicoleta PĂTULEA în cadrul Conferinţei Internaţionale de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare: ”Dinamicile schimbării personale, interpersonale, familiale şi colective - între realitate şi mistificare”.

Atelierul, denumit „Simfonia simţurilor – Cunoaşterea prin intermediul trupului”, şi-a propus să treacă de multiplele filtre pe care le utilizăm în mod curent şi cotidian pentru a percepe realitatea şi pentru a o judeca, într-o foarte mare măsură, dintr-o perspectivă obtuză şi limitată. Poate părea exagerat, dar nu este neadevărat. Suntem atât de obişnuiţi să privim realitatea într-un mod singular, doar dintr-un anumit unghi de vedere, încât uităm că mai pot exista şi o şoaptă de iubire, un parfum de primăvară, o atingere tandră sau gustul fericirii. Suntem atât de obişnuiţi să ne lăsăm conduşi de dominanţa simţului vizual, încât uităm de celelalte simţuri, la fel de importante pentru a ne defini ca totalitate, ca fiinţe complete. Şi, astfel, ignorăm multe dintre indiciile care ne sunt furnizate, îngreunându-ne astfel evoluţia, pe foarte multe planuri.

Iar ceea ce s-a întâmplat la atelier, cu nepreţuitul ajutor al unui creion (colorat), a fost că toţi participanţii, inclusiv eu, şi-au (re)amintit că pot folosi toate simţurile în propriul interes, pentru propria creştere şi dezvoltare.

Aşa că, imaginează-ţi un răsărit la mare, cu briza făcând talazurile să cânte şi cu nisipul mângâindu-ţi tălpile, simte mirosul uşor sărat al valurilor şi gustul de vacanţă şi dă-le voie să se bucure tuturor simţurilor, dar, mai ales, Lasă-ţi intuiţia să te ghideze! 

[Apropo, unde spune intuiţia ta că aş vrea eu să fiu în acest moment?]

2 comentarii:

  1. În sfârşit, cineva şi-a dat seama...
    ... sau s-a gândit, poate, doar să ofere un răspuns întrebării mele...
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere