marți, 1 aprilie 2014

Când psihoterapeutul POATE să atingă clientul


Deşi mă consider o persoană spirituală, am fost mai mereu reticent la teoriile care aduc în prim plan energii eterice care nu pot fi măsurate exact cu instrumentele ştiinţei actuale. Dar nu la fel au stat lucrurile cu prezentarea doamnei Amara Renate Eckert, de la Universitatea Darmstadt, din Germania, „Mindful Body-Psychotherapy”.


Spun prelegere, dar a fost mai mult decât atât, a fost un dialog plin de sens şi semnificaţie. Deşi iniţial doamna Eckert a început expunerea pe baza unor slide-uri, a rămas la al treilea sau al patrulea, pentru că, după o demonstraţie practică simplă, dar semnificativă şi profundă, prelegerea a continuat ca o conversaţie în care sala întreba iar doamna Eckert răspundea. Şi invers.

Mindfulness nu este atât un concept, cât mai curând o stare – nu este vorba despre a-ţi folosi mintea, ci de A FI cu totul, cu mintea, cu trupul, cu emoţiile şi cu propria ta esenţă interioară bazală şi fundamentală. Este starea în care eşti esenţă şi îţi permiţi să fii tot ceea ce eşti, fără să contrazici, fără să judeci. Percepi ceea ce eşti şi înţelegi.

Această abordare vede psihicul ca fiind structurat pe mai multe straturi: masca socială externă, armura corporală fizică, stratul emoţional bazal şi sinele profund şi central. Contactele obişnuite între oameni se realizează, cel mai adesea, de la primul nivel, cel al măştii sociale. Contactul psihoterapeutic însă, se realizează la nivelul cel mai profund, al sinelui. Iar această abordare presupune rezonarea terapeutului, din centrul său profund, cu profunzimile clientului şi, aici urmează partea inedită, terapeutul chiar îşi atinge clientul, aşa cum simte că are acesta nevoie în acel moment. Sau nu îl atinge, dacă aşa simte.

Această rezonanţă nu se realizează ca prin farmec, ci necesită, aşa cum a repetat de mai multe ori doamna Eckert: „traning, traning, training”. Şi, prin acest antrenament, atunci când TU ai acces la sinele profund poţi rezona eficient şi efectiv cu cel de lângă tine şi îl poţi ajuta să intre, şi EL, clientul, în contact cu propriul lui corp, cu propriile lui emoţii, cu propriul sine. Iar contactul intim, profund şi real cu tine însuţi are ÎNTOTDEAUNA efecte chatartice şi vindecătoare.

Această prelegere/atelier a avut şi pentru mine efecte revelatoarea profunde, pentru că am avut ocazia să realizez despre mine lucruri pe cât de simple, pe atât importante; atât de simple încât dacă nu aş fi participat la această manifestare nu le-aş fi aflat, pentru că nu m-aş fi gândit să mă privesc atât de simplu şi de clar, dintr-o perspectivă din care să nu (mă) judec, să nu (mă) critic, ci doar să fiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu