sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Spectacolul minţii: muzică, voce, terapie [Ligiana M. PETRE]

Tocmai a apărut revista ArtTE - Revista de terapii creativ-expresive şi dezvoltare personală unificatoare, în care a fost publicată recenzia pe care am scris-o pentru cartea Ligianei PETRE, Spectacolul minţii, din care reproduc şi aici un fragment:

Psihicul: simfonia sublimă
Există poveşti de demult care spun că odinioară, cu foarte mult timp în urmă, oamenii locuiau în peşteri. Şi mai există o istorie, nu chiar atât de veche, care povesteşte cum a evoluat omul în relaţie cu focul (cunoaşterii) de la vederea umbrelor de pe pereţii peşterii şi până la înţelegerea rolului central al soarelui pentru existenţa lui (deşi, la un moment dat, ceva mai târziu, a aflat că nici măcar soarele nu era, de fapt, centrul universului).

Omul poate închide ochii şi poate să-i ţină închişi oricât de mult vrea să se menţină în ne(con)ştiinţă. Dar, chiar şi atunci când era înlănţuit cu spatele către cunoaştere şi cu faţa către misterul întunericului rupestru, nu putea să îşi acopere şi urechile, aşa că sunetele puteau ajunge la el. Acesta este lucrul care mă face să afirm că evoluţia omului către revelaţia de sine nu a început la vederea umbrelor de pe peretele peşterii, ci la auzirea zgomotelor din noaptea peşterii, zgomote care, unindu-se şi amestecându-se, au dus la crearea primelor simfonii, splendide şi desăvârşite, la crearea muzicii. Pentru că, nu-i aşa, muzica nu este altceva decât o „formă specială de sunet. Ea […] cuprinde, la nivelul matricei sale vibratorii, un sistem de ritmuri, relaţii, proporţii şi armonii care există pretutindeni în lumea naturală şi în cea creată de om – de la mişcarea planetelor în jurul soarelui, până la creşterea celulelor şi a plantelor, la numerele şi proporţiile sacre ale miturilor şi religiilor străvechi, la artă, arhitectură şi matematică”.
[...]
Pentru a citit toată recenzia, vă invit să vizitaţi pagina revistei, aceasta fiind disponibilă on-line, în mod gratuit:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu