luni, 13 mai 2013

Injoncţiuni, promisiuni, minciuni: ce vine din copilăria timpurie şi ne împiedică să trăim


Workshop de dezvoltare personală cu suport creativ-experienţial, adresat adulţilor de toate vârstele

Imagine: Ionuţ Raclău
Cu ceva timp în urmă, nu mult după ce-ai venit pe lume, părinţii au început să ia hotărâri pentru tine. Şi să îţi spună ce e rău şi ce e bine, ce trebuie să faci în viaţă şi cum trebuie să fii, ce este important pentru tine şi cum să faci să fii fericit.

După ei au urmat bunicii şi celelalte rude, colegii şi prietenii, învăţătorii şi profesorii, iubiţii şi iubitele, şefii şi vecinii, şi chiar şi prezentatoarea de la meteo.

Multe dintre ele erau bune, dar şi erau şi unele care sunau cam aşa:

“Dacă nu eşti cuminte, o să te muşte căţelul!”
“Mănâncă tot din farfurie, altfel vei rămâne mic!”
“Dacă mai faci prostii, te dau la ţigani!”
“Dacă mai loveşti copiii, te las aici!” 
“Nu alerga, o să cazi!!!”
“O să îţi iau un căţeluş când o să te faci mare, nu acum!”
“Eşti împiedicat ca taică’tu!”
“O să ajungi o ratată dacă mai continui aşa!”

Îşi sună cunoscut?

Dacă răspunsul este afirmativ, atunci te invităm să afli cum te-au influenţat injoncţiunile, promisiunile şi minciunile din copilărie în evoluţia ta şi în ce fel sunt ele, astăzi, obstacole în calea realizării potenţialului tău, sub toate formele sale: ca partener, ca părinte, ca angajat, ca prieten, ca fiu sau ca fiică.

Nu îţi promitem că vei descoperi adevărul absolut, dar sigur vei fi mai aproape de tine, cel real !

Psihoterapeuţi: Radu Filip şi Claudia Necula

Durata: 3 ore
Preţ: 90 de lei/participant

Data: 22 iunie 2013, ora 11:00

Programări: 0723360019 sau pe mail: contact@radufilip.ro.
Locaţie: Bucureşti, zona Piaţa Alba Iulia.

4 comentarii:

  1. foarte adevarat cu aceste injonctiuni ele ne pot marca viata e f grav dk esti barbat si ai latura feminina mai dezvoltata decit normal sau invers dk esti femeie si ai o latura masculina mai puternica si dk in copilarie ai avut parte de genul acesta de educatie bazata pe frica si mai ai si citeva traume ele te marcheaza cind ti-e luumea mai draga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Latura masculină şi feminină există în fiecare dintre noi, fie că e bărbat, fie că e femeie. Ideal ar fi ca între acestea să existe o coexistenţă armonioasă, un echilibru. Şi, într-adevăr, o latură feminină sau masculină (prea) accentuată nu este un lucru de dorit nici măcar atunci când este în corespondenţă cu sexul biologic. Cu atât mai mult, atunci când este în opoziţie cu acesta, pentru că atunci intervine şi percepţia socială, iar ulterior şi reacţia celor din jur, care blamează tot ceea ce iese din tiparele cotidiene comode şi securizante.

      Ștergere
  2. dk nu se v-a intelege corect conceptul de iubire intre oameni intre parinti si copii intre barbat si femeie lumea asta asa cum o percepem noi v-a merge spre decadere morala si spirituala si spre suferinta si v-om considera k nu se poate face nimic pt a schimba soarta oamenilor in bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iubirea este un concept foarte complex cu foarte multe diferenţieri şi grade. Există multe forme de iubire. Şi da, există şi forme de iubire care sunt inadecvate. Acelea, însă, sunt cele în care obiectul iubit este investit cu alte caracteristici decât cele pe care le are, de fapt. De exemplu, atunci când ajungi să crezi, de-a binelea şi cu totul, că animalul de companie este copilul tău, iubirea devine inadecvată şi provoacă suferinţă.

      Ștergere