marți, 18 septembrie 2012

Prejudecată


http://jamessuhr.blogspot.ro/2009_10_01_archive.html
O frumoasă zi de toamnă, săptămâna trecută. Treceam cam pe la prânz printr-un parc şi am avut astfel ocazia să vad un domn de vreo şaizeci de ani care stătea împreună cu soţia lui pe o bancă. Partea interesantă este că el îşi scosese încălţămintea şi îşi punea o pereche de role. M-a surprins foarte mult, deoarece eu mă gândeam la un moment dat că eu aş fi prea bătrân ca să mă mai urc pe role, aceasta fiind o activitate pentru adolescenţi... M-am bucurat că a trebuit să mă întorc suficient de repede prin acelaşi loc pentru a-l vedea cum se descurcă. Şi nu mi s-a părut nici caraghios, nici deplasat şi am realizat că nu era vorba, de fapt, decât despre o prejudecată de-a mea.

Alături de această prejudecată, minoră aş zice eu, mai am desigur multe alte prejudecăţi şi stereotipuri. Dar, pe de altă parte, cine nu are ? Pentru că, nu-i aşa, e mult mai simplu să privim lumea folosind schemele automatizate pe care le-am învăţat de la părinţi, de la prieteni, de la cei ce ne-au fost aproape. De ce-am proba, fie şi pentru o clipă, papucii (sau rolele) celor pe care îi etichetăm, îi judecăm şi îi desconsiderăm ? De ce să riscăm să privim şi dintr-un alt punct de vedere şi să ne extindem perspectiva faţă de cei din jur şi faţă de lume, în general. Ne foloseşte, oare ?

Dar ce te faci atunci când prejudecăţile sunt legate de sex, de naţionalitate, de rasă şi de alte astfel de lucruri importante ? Atunci când, pentru că unii privesc printr-o pereche de ochelari de cal, alţii chiar sunt afectaţi, iar stereotipul şi prejudecata duc la blamare, la discriminare şi chiar la crime în numele umanităţii... ?

Eu am decis că o să încerc totuşi, într-o zi, să-mi pun o pereche de role. Tu ce prejudecată vrei să... judeci azi?

P.S.
O altă prejudecată de-a mea: nu credeam că în România de astăzi ar fi nevoie de o "Asociaţie pentru Libertate şi Egalitate de Gen". Dar se pare că era doar o fantezie de-a mea şi că femeile sunt încă discriminate pentru simplul fapt că sunt femei.

2 comentarii:

  1. Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubeşti. De aceea, nu mai aştepta, fă-o azi, întrucât, dacă ziua de mâine nu va ajunge niciodată, în mod sigur vei regreta ziua când nu ţi-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut, şi că ai fost prea ocupat ca să le conferi o ultimă dorinţă. Să-i menţii pe cei pe care-i iubeşti aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubeşte-i şi tratează-i bine, ia-ţi timp să le spui "îmi pare rău", "iartă-mă", "te rog" şi toate cuvintele de dragoste pe care le ştii.
    Gabriel Garcia Marquez

    Eu nu am căutat, în toată viaţa mea, decât esenţa zborului! Zborul - ce fericire!
    Constantin Brâncuşi

    Ei bine, niciodata nu e tarziu sa doresti sa faci ceva ce nu ai facut la tinerete. Daca tu Radule, ai ramas uimit la gestul batranelului de a se plimba cu rolele, e evident un semn ca nu privesti tinereste in jurul tau! Mie imi jubileaza inima de cate ori vad persoane mai in varsta cu apucaturi de scolar! Atata timp cat raman curioase si viseaza, aceste persoane sunt mai tinere decat noi! Poate ca noi, esticii, privim prea restrictiv locul pe care trebuie sa-l ocupe fiecare. Asa ne-a indus educatia materialist comunista din pruncia noastra. Desi sesizez ca si generatia actuala are "defectele" proprii. O femeie la 60 si ceva de ani, dorea sa arate sexy si a iesit cu o fusta mai scurta pe strada pentru ca avea ce arata, nu era o balena scufundata, asa cum sunt multe gospodine. Ei bine, doi pustani isi dadeau deja coate si din discutie s-a auzit "uite-o si pe asta, femeie batrana..." replica a fost spontana:" Care e problema baieti, credeti ca sunt ca mamele voastre, lata cat usa de la bucatarie? Ma imbrac asa cum vreau pentru ca nu sunt nici vulgara si nici caraghioasa!"
    Cred ca e o meteahna mioritica sa criticam, sa etichetam, sa prejudecam fara a intra in fondul problemei.
    In ceea ce priveste femeile, crede-ma ca am vazut lucruri pe care le credeam demult apuse la tipi ce ar trebui sa fie cu o viziune noua dar au ramas la stereotipuri de genul:femeia trebuie sa spele, sa gateasca, sa , sa...
    Ar fi bine daca odata cu venirea toamnei am lasa sa cada din pomul gandirii noastre acele prejudecati si stereotipuri aiurea!
    Cand inveti sa te dai pe role, striga in gura mare, sa te vedem exersand!:) Sau cel mai bine, incepe cu masinutele din parcul Izvor, sunt utile si adultilor si copiilor. Eu am sarit bine de 35 dar m-am dat cu masinuta anul trecut! :) Ma simt tanar, chiar daca buletinul spune altceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru COMENTARIU.
      O să mă dau sigur cu rolele, problema mare în acest sens fiind mai mult menţinerea echilibrului şi mai puţin prejdecăţile. Cât despre maşinuţele din Izvor, pot să îţi spun că le-am încercat deja şi mi-au plăcut fooooarte mult. Şi zici că erau pentru copii? :))

      Ștergere