vineri, 7 ianuarie 2011

Complicitate

O intersecţie din Bucureşti. Aştept să se facă verde ca să traversez. În cele din urmă maşinile se opresc. Traversez. Pe la mijlocul străzii văd o tânără doamnă care venea din sensul opus. Privirea îmi este captată de burtica ei mare şi realizez că este însărcinată. Ador aura pe care o au femeile care sunt pe cale să devină mămici, drept care pe buze mi-a înflorit instantaneu un zâmbet plin de simpatie pentru ea. A observat şi ea reacţia pe care mi-a provocat-o vederea ei şi şi-a coborât protector ochii către burtică,  zâmbindu-mi, în acelaşi timp, încântată. Apoi ne-am despărţit.

Foarte simplu, nu? Iar unii probabil că vor zice: Ei, şi? Ce-i cu asta? Ei bine, ceea ce vreau eu să spun este că această scenă a cuprins, în cele câteva secunde şi două zâmbete cât a durat, o conversaţie foarte elaborată. Ne-am spus acolo, pe trecerea de pietoni, în mijlocul intersecţiei, toate lucrurile pe care aveam nevoie să ni le spunem. Eu i-am spus că am observat că este însărcinată şi că arată minunat şi că mă bucur pentru ea şi că faptul că o văd mă umple de bucurie şi mă face să zâmbesc. Ea mi-a spus, la rândul ei, că a observat ce reacţie am avut la vederea ei şi că este foarte fericită că va fi mămică, chiar radiază, după cum bine se vede, şi că este, de asemenea, încântată de faptul că şi eu mă bucur pentru ea, drept care nu poate decât să îmi mulţumească şi să îmi ofere, şi ea, un zâmbet. Este simplu în continuare, nu-i aşa? Dar atât de complet! Nu cred ca am mai fi avut ce altceva să ne spunem atunci, acolo. Am împărtăşit toate informaţiile şi toate sentimentele semnificative.

Ce bine ar fi dacă toate conversaţiile pe care le avem ar fi la fel de simple şi de clare!

6 comentarii:

  1. Amuzant! Imi aduce aminte de Balzac, el facuse o fixatie pentru femeile insarcinate in 6 luni! Mergea prin parcuri, pe strada si fixa femeile insarcinate, zambindu-le.
    Ce-i drept, in cazul tau, fiecare a plecat cu o idee. Tu crezi ca ea a apreciat faptul ca i-ai adresat "felicitari" pentru stadiul in care este. Zambetul tau,prin prisma ta, a fost unul de admiratie. Daca insa doamna are umor si isi aduce aminte de un banc cu Bula, poate crede ca tu ti-ai adus aminte de acel banc si zambesti la ideea ca ea "s-a jucat cu putulica".Poate de asta si aplecarea privirii in jos, catre burtica, fapt pe care tu il vezi ca fiind protector, cand ea poate s-a rusinat. Daca am fi crescut in aceleasi conditii si aceeasi civilizatie, e posibil sa afirmi ca s-a realizat comunicarea. Faptul ca nu stii ce a gandit cealalta persona in dialogul mutual, lasa loc interpretarilor. Asa ca e doar o simpla impresie ca s-a realizat comunicarea. Cand cineva raspunde cu un zambet, e ok. cand lasa insa privirea in jos, nu se mai realizeaza "comunicarea fluidelor energetice".
    E adevarat, implinirea unei femei in MAMA, radiaza fericire, atunci cand e cazul. Am prietene care sunt fericite in ipostaza de mama, altele care nici nu vor sa auda... Eu stau in expectativa...Privesc, la fel ca si tine, spectacolul vietii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevărul e că, în situaţia relatată, niciunul dintre cei doi protagonişti nu a avut nicio idee de la care să pornească. A fost o întâlnire care s-a întâmplat exact aşa cum a fost relatată. Iar intuiţia mea îmi spune că acea femeie chiar ar fi putut să gândească lucrurile pe care le-am imaginat eu, în proporţie de nouăzeci şi ceva la sută. Şi mai am şi avantajul că chiar am trăit şi am simţit situaţia respectivă.
    Cât despre tine, drag(ă) anonim, sper că te şi implici în spectacolul vieţii, măcar în cel din imediata ta vecinătate, şi sper că nu eşti doar un spectator pasiv.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pot sa comentez si eu ceva ?
    Eu sunt insarcinata si la zambetele celor de pe strada reactionez ca si gravida din postarea de mai sus. Ai avut dreptate, Radu. Sentimentele pe care le "receptionez" de la trecatori sunt acelea pe care ai dorit tu sa le transmiti :)

    Numai bine,
    Loredana

    RăspundețiȘtergere
  4. Loredana, mulţumesc foarte mult pentru comentariu.
    Mă bucură tare mult să aud aşa ceva de la o viitoare mamică, tu fiind una dintre cele mai în măsură să aibă ceva de spus referitor la această relatare a mea.
    Vă doresc şi eu - şi tie, şi viitorului tău copil - tot binele din lume.

    RăspundețiȘtergere
  5. ;)) femeile insarcinate starnesc zambete, pt ca insasi viata starneste zambeste, doar sa fii dispobil sa ii raspunzi

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant comentariu.
    Şi cred că acum am înţeles deplin: era vorba despre zâmbetul cu care întâmpinăm miracolul unei noi vieţi.

    RăspundețiȘtergere