Tatăl nostru care nu eşti în ceruri, ci eşti aici pe pământ, lângă noi, şi ne ocroteşti. Sau ar trebui să o faci...
Pentru că aud foarte des în jurul meu poveşti despre bărbaţi pentru care rolul de tată nu presupune decât atribuţii biologice.
Acel model de autoritate, care oferea copiilor confort şi siguranţă, care era stâlpul familiei, punctul de sprijn care le oferea încredere în ei înşişi doar privindu-l sau, şi mai bine, doar simţindu-l aproape, ştiind că îi susţine din umbră, să fie oare doar o poveste care aparţine trecutului? Să fi devenit doar o legendă?
Mi s-a întâmplat, din păcate, să îmi ajungă la urechi foarte multe relatări despre taţi care nu erau acolo pentru copiii lor. Care nu au fost disponibili din punct de vedere afectiv în copilăria timpurie. Care nu i-au încurajat ulterior, arătându-le că aprobă şi apreciază ceea ce fac ei, zdruncinându-le astfel încrederea în ei înşişi şi făcându-i să fie instabili şi nesiguri. Care nu le-au oferit un model la care să se raporteze şi pe care, după caz, fie să şi-l însuşească, fie să-l caute la partener; sau care, mai rău, le-au furnizat un model indezirabil, pe care să îl respingă complet. Care nu le-au furnizat copiilor lor confortul şi siguranţa de care aveau nevoie pentru a deveni adulţi echilibraţi, stabili, încrezători în ei înşişi şi în forţele lor.
Întâlnirea cu un terapeut poate fi benefică pentru mulţi dintre aceşti copii, chiar dacă între timp au crescut; ar putea să nu fie prea târziu nici pentru unii dintre taţi; foarte puţini ajung însă să se întâlnească cu un psiholog.
Şi mă întreb dacă nu cumva mişcările feministe, care vor ca femeile să fie egale cu bărbaţii, deşi suntem atât de diferiţi (dar şi complementari, din fericire), mă întreb deci, dacă nu cumva aceasta ar putea fi una dintre cauzele înstrăinării bărbaţilor din ziua de azi, una dintre cauzele pentru care aceştia au uitat sau au abandonat profesia de tată, lăsându-le pe femei să fie simultan şi mame, şi taţi?
Şi mă gândesc dacă nu ar fi util să înfiinţăm o „Şcoală a taţilor”, la care bărbaţilor să li se amintească ce presupune această profesie, cea mai importantă profesie din lume, alături de cea de mamă.
Până atunci însă, cel mai mult îmi doresc să fiu contrazis şi să mi se spună că mai există încă taţi care „profesează”, că sunt dezinformat şi că e doar o întâmplare că am auzit eu predominant poveşti negative.
Sunt intr-adevar tati si tati. Cunosc barbati care sunt foarte atasati de copiii si care stiu cum sa ii educe. O bucurie sa ii vezi. S-a creat o oarecare prejudecata, intemeiata totusi pe eternul mit al tatalui insensibil care pleaca des, lipseste din spatiul intim al caminului, cu toate acestea se neglijeaza agresivitatea femeii. Tocmai in spatiul domestic se desfasoara isteria femeii si care de multe ori afecteaza evolutia psihica a copilului.
RăspundețiȘtergereConsiliind elevi, observ ca cele mai multe conflicte sunt cu mama, mereu mama, care naste ura in sufetul copilului, asta doar in cazul in care tatal nu e violent si alcoolic.
Ar fi benefia infiintarea unei scoli a tatilor, unde pe langa o educatie necesara pentru cresterea copilului si indatoririle lor, ar trebui sa fie instruiti si in cunoasterea drepturilor lor, care sunt de multe ori incalcate intr-un exces de feminism.
Foarte interesanta ideea de scoala a tatilor...si cred ca ar putea fi cu foarte mult folos aplicata cam in orice colt al lumii.Dar sa nu uitam si reversul medaliei. De aceea oarecum tardiv, putintel "port mortem"(in adevaratul sens al cuvntului) ma declar primul inscris la "Scoala Fiilor", clasa I, prima banca, la geam. Si atentie...cu nerabdare imi astept viitorii colegi.
RăspundețiȘtergere@Pan Alina.
RăspundețiȘtergereAm impresia că noi comunicăm cumva şi dincolo de cuvinte. Poate e doar o impresie, dar e a mea.
Cât despre comentariul tău: mă bucur să îmi confirmi şi tu că încă mai există taţi şi că relaţia cu mama poate fi şi ea viciată şi poate fi cauza unor posibile... dificultăţi.
@trecator
Nu este niciodată prea târziu; şi ţi-am rezervat locul pe care ţi l-ai ales - poţi să consideri că e al tău.
Ai intuit bine, comunicam dincolo de cuvinte, lucru care se realizeaza atunci cand este analizata cu obiectivitate, realism realitatea si mai ales, cand suntem eliberati de prejudecati.
RăspundețiȘtergereSa ne auzim cu bine! :)
Din pacate eu am avut unul dintre acesti tati si sunt constient de sechelele lasate de comportamentul sau indiferent sau violent.
RăspundețiȘtergereMi-as fi dorit sa te contrazic, sa-ti spun ca este doar un mit... Dar nu pot...
In fiecare zi din viata inca imi mai aduc aminte de problemele vechi... In fine... Poate este un lucru bun ca nu am uitat si incerc, pe cat posibil, sa nu fac aceleasi greseli cu propiul copil. Si cred ca reusesc, gandindu-ma la sarutul pe care mi-l da Andrei in fiecare dimineata cand il las la gradinita.
Chiar sper ca exista tati care sunt alaturi de copii lor, ca le ofera un sprijin. Alaturi de tine sper sa intalnesc pe cineva sa imi confirme asta.
RăspundețiȘtergereSunt de acord sa infiintam o scoala a tatilor, dar si a mamelor, sa le invatam ca un copil are nevoie de ambii parinti si oricat de puternice sunt ele si oricat de mult incearca sau chiar reusesc sa acopere golul lasat de un tata, acea prapastie se va adanci tot mai mult. Si tatii sa invete macar o data in viata lor sa fie barbati si sa isi apere dreptul de a participa la cresterea copilului lor asa cum considera ei mai bine.
In fine...iti doresc bafta in continuare si tine-o tot asa!
Ti-ai asuma rolul de tata? Esti pregatit pentru acest pas?
RăspundețiȘtergereAceasta cred ca ar trebui sa fie introducerea adolescentilor in lumea matura.
Ce sa-i faci unui copil care intre timp s-a trezit adult si din intamplare (ah, ce zdrobitoare expresie) s-a metamorfozat in tata...
Unul din prietenii mei s-a casatorit la 30 de ani cu o studenta, o agatase la biblioteca centrala. Toate bune si frumoase, in mod aparent. S-au "trezit" ca au copil...pentru ca desi toata lumea ar trebui sa stie de mijloacele de contraceptie, ei le neglijau, cu toate ca era mai mult decat evident ca niciunul nu putea sa ofere o stabilitate materiala familiei extinse. Desi erau intelectuali, au invocat "vointa divina" in aparitia copilului si nu lipsa lor totala de precautie. Incet dar sigur, relatia lor s-a deteriorat pana a ajuns la violente. Au intervenit parintii fetei si in final m=au chemat martor la divort. Am declinat oferta, eu neparticipand la "menajul lor". M-a uimit total reactia tatalui: dupa 5 ani el nu isi vazuse niciodata copilul de care s=a despartit cand acesta avea 3 luni. A dat vina pe soacra, pe oricine, dar nu si-a asumat vinovatia sub nicio forma. Toti erau de vina dar el nu! L-am considerat un tata denaturat cat timp nu a simtit nevoia sa-si vada progenitura timp de 5 ani. Copilul a crescut langa parintii mamei, doi batranei.Ulterior, cand mama s-a casatorit si a terminat facultatea, a adus si copilul langa ea. Mai nou, tatal biologic a cerut sa-si vada copilul. Acum e mare, are cu cine discuta...Dar oare, ce o fi in sufletul unei fiinte inocente, care se trezeste la 8 ani cu doi tati? Asta a fost doar un caz de tata denaturat pe care l-am pierdut definitiv din raza prieteniilor mele pentru ca nu am nevoie de apropierea acestor caractere.
Din fericire, cunosc alti tati, mult mai atenti cu pruncii lor. Sunt de-a dreptul fermecatori. Si asta imi da speranta ca nu e totul pierdut, ca inca mai sunt barbati care stiu sa fie adevarati TATI.